Vloerisolatie

Er zijn vele manieren waarop u uw woning zo energie-efficiënt mogelijk kunt maken. Het is bijvoorbeeld een optie om het dak te isoleren of uw gevel van isolatie te voorzien. Daarnaast vallen ook een bodem- en vloerisolatie onder de mogelijkheden van isolatie. Met een vloerisolatie kunt u aanzienlijk besparen op het verbruik van fossiele brandstoffen, en zorgt u er tevens voor dat er een beter leefklimaat in huis optreedt. Wij krijgen van onze klanten regelmatig vragen over het isoleren van de vloer, zoals de mogelijkheden voor een premie, het voordeel van PUR isolatieplaten en de betekenis van de verschillende isolatiewaarden (R/RD). Op deze pagina geven wij u daarom meer informatie over de diverse aspecten van een vloerisolatie. Hebt u na het lezen van de pagina nog vragen? Aarzel dan niet om deze te stellen middels het contactformulier. Wij zijn u met alle plezier van dienst.

Soorten vloerisolatie

Wanneer wij spreken over verschillende soorten vloerisolatie, dan kan het gaan over de diverse isolatiematerialen die hiervoor beschikbaar zijn. Er zijn echter ook twee methoden om de vloer te isoleren, welke wij hier graag even voor u willen aanduiden. Het is ten eerste mogelijk om de vloer te isoleren, waarbij de vloerbedekking wordt verwijderd en hier het isolatiemateriaal over wordt geplaatst. Deze vorm van vloerisolatie leidt tot een beperking van tocht over de vloer en zal optrekkend vocht enigszins remmen. Een standaard vloerisolatie heeft een uitstekende R- en RD-waarde, u bespaart dan ook aanzienlijk op de energiekosten. Een tweede mogelijkheid is om de bodem of kruipruimte van isolatie te voorzien. Een bodemisolatie heeft een positief effect op het luchtvochtgehalte, waardoor u minder kans hebt op ongedierte en gezondheidsklachten vermindert. Weet u niet voor welke vorm van vloerisolatie u moet kiezen? Wij informeren u graag.

PUR

Lange tijd was PUR het meest gebruikte isolatiemateriaal in huizen in Vlaanderen en Nederland. De afkorting PUR staat voor Polyurethaan. Het product is zowel in vloeibare als vaste variant te gebruiken om vloeren, spouwmuren, gevels en daken te isoleren. PUR heeft goede R- en RD waarden, en is goed bestand tegen vocht. Daarbij komt dat PUR tegen relatief lage prijzen verkrijgbaar is, en gemakkelijk zelf te plaatsen als vloer- en dakisolatie. Enkele jaren terug was PUR echter negatief in het nieuws vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s die het materiaal met zich meebracht. Uit meer recent onderzoek is echter gebleken dat het gebruik van PUR geen schadelijke gevolgen heeft voor uw gezondheid en die van uw huisgenoten. Kies dan ook voor PUR isolatieplaten als u snel en gemakkelijk uw vloerisolatie wilt verzorgen.

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn uitermate geschikt voor het plaatsen van een vloerisolatie. Bij de meeste isolatie experts kunt u isolatieplaten krijgen van verschillende materialen zoals PUR, EPS, PIR en rotswol. Voor wel materiaal u kiest is afhankelijk van uw eisen aan de isolatieplaten. Moeten zij alleen zorgen voor een warmte isolatie? Of hebt u tevens graag dat de platen zorgen voor een akoestische isolatie. Waar PUR en EPS het meest toegepast worden als basismateriaal voor de isolatieplaten, is er meer recent een nieuw product op de markt gekomen: PIR. Dit materiaal is vergelijkbaar met PUR, maar is heeft bij een dunnere laag, een even goede RD- en R-waarde. Vraag onze specialisten naar de prijzen en mogelijkheden.

Akoestische vloerisolatie

Zoals gezegd is het naast een warmtebehoud ook mogelijk dat de vloerisolatie zorgt voor een beperking van geluid. Een geluidsisolatie gaat het galmen van de vloer tegen zodra er op gelopen wordt, en kan tevens worden toegepast bij het verminderen van geluiden van bovenaf, als een plafondisolatie niet werkt. Een akoestische isolatie wordt eveneens met platen uitgevoerd. Het meest geschikte materiaal dat tevens zorgt voor het behoud van enige warmte is rotswol, ook wel bekend als steenwol. Dit is bij vrijwel isolatiespecialist verkrijgbaar. Het materiaal heeft iets hogere prijzen dan glaswol, maar valt nog steeds goed binnen een gemiddeld budget. Op de lange termijn kunt u de kosten voor de akoestische vloerisolatie dan ook terugverdienen.

Vloerisolatie en vloerverwarming

Er bestaan bij nogal wat van onze klanten twijfels of het mogelijk is de vloerisolatie te combineren met een vloerverwarming. Kort gezegd: dit is kan als u zorgt voor een goede bodemisolatie. Dit betekent dat u ervoor zorgt dat de kruipruimte of bodem geïsoleerd is, waarna u de vloerverwarming hier bovenop plaatst. De vloerverwarming zal zo geen warmte kwijtraken aan de ondergrond, en alle warmte naar boven afleveren. Met een bodemisolatie zal de vloerverwarming zorgen voor een hoger rendement en minder hoge kosten. Zo kunt u bijvoorbeeld de vloerverwarming aanbrengen bovenop een isolerende chape. Onze specialisten voorzien u met alle plezier van advies op maat.

Kruipkelder isoleren

Het isoleren van de kruipkelder staat zoals gezegd ook wel bekend als een bodemisolatie. Een kruipruimte isolatie kan met behulp van vele materialen. Zo is het een optie om isolatieplaten op de bodem te plaatsen, gebruikelijker is echter om te kiezen voor een meer natuurlijk materiaal. Voorbeelden hiervan zijn schelpen, zand en hennep. Nieuwe innovaties op het gebied van vloerisolatie materiaal zijn de zogeheten thermokussens. Deze zorgen voor een uitstekende isolatiewaarden en worden vrijwel niet beïnvloed door vocht.

Zoldervloerisolatie

Wanneer u geen dakisolatie wilt toepassen omdat dit niet mogelijk is bij uw woning, of dat uw budget hiervoor niet genoeg strekt, dan is het een optie om de zoldervloer te isoleren. Een zoldervloerisolatie kan alleen worden toegepast wanneer u de zolder als opslagplaats gebruikt en niet als woon- of slaapruimte. Voor een zoldervloerisolatie geldt dat isolatieplaten hiervoor de beste keuze zijn. Niet alleen vanwege de R- en RD-waarde, maar ook doordat de dikte van het isolatiemateriaal zeer dun is. Dit betekent dat u door deze zoldervloerisolatie geen ruimteverlies hebt, alleen profiteert van een gelijkmatiger verwarmd huis. Hebt u vragen over de voordelen van een zoldervloerisolatie? Wij beantwoorden uw vragen snel en vakkundig via het contactformulier.

Prijzen

De prijzen voor het plaatsen van een vloerisolatie zijn afhankelijk van vele factoren. Zo moet u onder andere denken aan het gekozen materiaal, de afmetingen en de mate waarin u zelf de isolatie aanbrengt. Daarnaast is de uiteindelijke prijs ook afhankelijk van de premie die u op het isoleren krijgt. Voor het isoleren van woningen is het in Vlaanderen mogelijk om een premie aan te vragen bij zowel de Vlaamse overheid als bij de lokale netbeheerder. Met een premie zorgt u er al snel voor dat 7 tot 15% van de prijzen gehaald wordt. Bij uw lokale gemeente kunt u geen premie aanvragen, maar is vaak wel een renteloze lening mogelijk. Wij kunnen u desgewenst van meer informatie voorzien.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen voor de isolatie van uw vloer? Of hebt u een vraag over het aanvragen van een premie? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Vul op het contactformulier uw wensen of vragen in, en wij beantwoorden uw hulpvraag spoedig. Indien gewenst is het bovendien mogelijk om bij ons offertes aan te vragen van bedrijven bij u in de regio. Het is vervolgens aan u om de offertes te vergelijken en zo te kiezen voor de vloerisolatiespecialist die bij u past. Wij garanderen dat u met een vakman uit ons netwerk altijd geholpen wordt door iemand met een ruime ervaring tegen lage prijzen. Wij helpen u graag!