Isolatiepremie 2019

Wanneer u isolatiewerken laat uitvoeren heeft u mogelijk recht op een isolatiepremie. Vanaf 1 januari 2019 zijn er diverse premies voor het financieren van woningisolatie. Op deze pagina leest u meer over voor welke isolatiewerken u een premie aan kunt vragen en hoe hoog de premies zijn. Zo ontvangt u voor dakisolatie of zolderisolatie een premie van uw netbeheerder. Ook geven we meer informatie over de voorwaarden, bijvoorbeeld over de minimale Rd-waarde van isolatiemateriaal.

Voor het beste resultaat is het verstandig om de isolatie aan te laten brengen door een specialist. Dit is vaak ook een voorwaarde voor het ontvangen van een isolatiepremie. Meer weten hoe u bespaart op de kosten voor het aanbrengen van isolatie? Lees dan snel verder!

Bij wie kan ik premies aanvragen?

Er zijn diverse mogelijkheden voor het aanvragen van premies. De meeste isolatiepremies vraagt u aan via uw netbeheerder. Denk aan een isolatiepremie voor dakisolatie of zolderisolatie. Of een bonus wanneer u uw woning laat benoveren met meerdere energiebesparende maatregelen. Vanuit de Vlaamse overheid is het mogelijk om een premie te ontvangen wanneer u uw woning laat renoveren. Tot slot zijn er vaak ook nog diverse gemeentelijke of lokale subsidieregelingen.

Premie via netbeheerder

In Vlaanderen zijn er twee netbeheerders, namelijk Eandis en Infrax. Deze netbeheerders werken samen met de Vlaamse overheid om het nemen van energiebesparende maatregelen te stimuleren. De netbeheerders geven een premie voor het aanbrengen van dakisolatie, zoldervloerisolatie, muurisolatie, vloerisolatie en isolerende beglazing. Op de website van het Vlaamse energieagentschap staat een handig overzicht met meer informatie over de beschikbare premies voor isolatiewerken van de netbeheerders in 2019.

Premie vanuit Vlaamse overheid

Via de Vlaamse overheid is het mogelijk om een renovatiepremie te ontvangen wanneer u hoogrendementsglas laat plaatsen. De hoogte van de renovatiepremie is onder ander afhankelijk van de uitgevoerde werken en van uw inkomen. Tot voor kort bestond er ook nog een verbeteringspremie. Op 20 juli 2018 heeft de Vlaamse regering echter het besluit genomen dat de verbeteringspremie per 1 januari 2019 opgenomen wordt in een overkoepelende renovatiepremie. Daarmee is de verbeteringspremie is vervallen.

Lokale en regionale premies

Naast een isolatiepremie vanuit de beheerder van het elektriciteitsnetwerk of de Vlaamse overheid, zijn er ook nog mogelijkheden voor lokale en regionale isolatiepremies. Deze vindt u eenvoudig via premiezoeker.be. Op deze website geeft u aan in welke stad of gemeente u woont en welke werken u wilt laten uitvoeren. Isolatiewerkzaamheden vallen onder de categorie ‘verbouwen’. Na het invullen krijgt u een lijst met alle beschikbare premies voor isolatiewerken.

Isolatiepremie 2019 voor dak- en zolderisolatie

U heeft mogelijk recht op een isolatiepremie wanneer u dakisolatie of zolderisolatie laat aanbrengen. U ontvangt in het geval van zolderisolatie alleen een premie als het gaat om zoldervloerisolatie van een onverwarmde zolder. De isolatiepremie voor een dak geldt in 2019 alleen voor woningen die voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Het isolatiemateriaal voor de dakisolatie of zolderisolatie moet een minimale Rd-waarde (isolatiewaarde) hebben van 4,5 m²K/W. De hoogte van het premiebedrag voor dakisolatie of zolderisolatie is €4,- per m² met een factuurdatum in 2019.U vraagt de premie aan na het aanbrengen van de dakisolatie via eandis.be of infrax.be. Op de website van de Vlaamse regering leest u hier meer over de premiemogelijkheden voor dakisolatie of zolderisolatie.

Premie voor vloerisolatie

Voor het aanbrengen van vloerisolatie ontvangt u een isolatiepremie van €6,- per geïsoleerde vierkante meter. Deze premie vraagt u eenvoudig online aan via infrax.be of eandis.be. Het is belangrijk om het aanvraagformulier goed door te lezen voor een overzicht van alle voorwaarden.

Op vlaanderen.be staat een kort overzicht van de voorwaarden en hoe u de isolatiepremie voor vloerisolatie aanvraagt. Zo moet u de isolatie laten aanbrengen door een aannemer, moet u de isolatiepremie uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum aanvragen en geldt het alleen voor woningen die voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Het isolatiemateriaal moet een Rd-waarde hebben van 2 m²K/W.

Hoogte premie voor muurisolatie

Er zijn verschillende methodes voor het aanbrengen van muurisolatie. Isoleer bijvoorbeeld de spouwmuur of de binnenmuur of schakel een vakman in voor het aanbrengen van gevelisolatie via de buitenzijde van de muur. Voor elke isolatiemethode is er een aparte isolatiepremie beschikbaar. Al deze premieregelingen vraagt u aan bij één van de netbeheerders.

Isolatiepremie buitenmuur

De hoogte van de isolatiepremie voor muurisolatie, ook wel gevelisolatie genoemd, via de buitenzijde bedraagt €15,- per vierkante meter. U vraagt de isolatiepremie voor gevelisolatie aan door kopieën van de facturen op te sturen, samen met een ondertekend attest van de aannemer. De isolatie moet namelijk aangebracht zijn door een vakman. Wanneer u aangesloten bent bij Infrax moet u ook een foto van het geplaatste isolatiemateriaal opsturen. Het isolatiemateriaal moet een Rd-waarde hebben van minstens 3 m²K/W. Op vlaanderen.be staat meer informatie over de voorwaarden en eisen aan de gevelisolatie.

Premie muurisolatie via de binnenzijde

Naast gevelisolatie is het ook mogelijk om de binnenmuren van isolatie te voorzien. De isolatiepremie geldt alleen voor het benoveren van woningen en niet voor een volledige herbouw (oftewel nieuwbouw). De muurisolatie moet een Rd-waarde hebben van 2 m²K/W en daarnaast heeft u een vakman nodig voor het aanbrengen van de isolatie. Op de webpagina van de Vlaamse regering leest u hoe u deze isolatiepremie voor het isoleren van de muur via de binnenkant aanvraagt en wat u allemaal moet opsturen. Denk hierbij aan een attest, de facturen en soms een foto van de isolatie.

Premie voor spouwmuurisolatie

De hoogte van de isolatiepremie voor spouwmuurisolatie bedraagt met een factuurdatum in 2018 en 2019 €5,- per geïsoleerde vierkante meter. De minimale breedte van de spouw moet vijf centimeter zijn en de gehele spouw moet gevuld worden. Het isolatiemateriaal moet een bepaalde lambda-waarde hebben, de benodigde lambda-waarde is afhankelijk van de voorwaarden van de netbeheerder. Naast de lambda-waarde is een andere voorwaarde dat het aanbrengen van de spouwmuurisolatie door een erkende aannemer uitgevoerd en gefactureerd moeten worden. U heeft daarnaast een verklaring nodig van de vakman dat de spouwmuurisolatie aan de eisen voldoet. Deze eisen staan vermeldt in de Technische Specificatie STS 71.1. Lees meer over de isolatiepremie voor spouwmuurisolatie op vlaanderen.be.

Premie bij nieuwe beglazing?

Uw netbeheerder geeft ook een premie wanneer u isolerende beglazing laat plaatsen. Dit geldt alleen wanneer u hoogrendementsglas (hr-glas) laat plaatsen. De hoogte van de isolatiepremie is €10,- per m². Vervangt u niet alleen het glas, maar ook het schrijnwerk? Bekijk dan de mogelijkheid voor een combinatiepremie. U heeft mogelijk recht op een renovatiepremie wanneer uw woning ouder is dan 30 jaar en u zowel het schrijnwerk als het glas laat vervangen. Door hr-glas te plaatsen bespaart u op de energiekosten, want u voorkomt warmteverlies. Hierdoor verdient u de investering binnen een aantal jaar weer terug. Bekijk de voorwaarden op vlaanderen.be.

Hoe werkt de totaalrenovatiebonus?

De totaalrenovatiebonus is een speciale regeling vanuit de Vlaamse regering en uw netbeheerder, ook wel BENO-pass genoemd. U heeft recht op de totaalrenovatiebonus wanneer u drie of meer energiebesparende maatregelen neemt. Dit is een bonus bovenop de premies die u al ontvangt van één van de netbeheerders. De bonus voor een benovatie met drie investeringen is €1.250,- voor een eengezinswoning. Op de website van de Vlaamse regering leest u meer over de voorwaarden en de hoogte van de bonus voor benoveren. Zo moet de eerste investering van het benoveren een factuurdatum hebben na 1 januari 2017.

Welke belastingvoordelen gelden er?

Het normale btw-tarief bedraagt 21%. Er zijn echter verbouwingswerken waar u maar 6% btw over hoeft te betalen. Renovatiewerken zoals het isoleren van de woning vallen onder andere onder dit verlaagde btw-tarief. Echter geldt dit alleen voor woningen die ouder zijn dan tien jaar. Wanneer uw woning tussen de vijf of tien jaar oud is, geldt er een overgangsregel. U moet dan voldoen aan vier voorwaarden, zie hiervoor de website van de Federale overheidsdienst Financiën. Op deze pagina leest u ook meer over de verbouwingswerken die in aanmerking komen voor het lage btw-tarief van 6%.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Gaat u uw woning voorzien van isolatie? Een goede keuze! Met woningisolatie voorkomt u warmteverlies, waardoor u bespaart op de stookkosten. Daarnaast verhoogt u de woningwaarde en uw wooncomfort. Voor het aanbrengen van isolatie is het mogelijk om in 2019 een isolatiepremie te ontvangen. Bijvoorbeeld een premie voor dakisolatie of zolderisolatie om de investering te financieren. Voor het ontvangen van veel isolatiepremies is het nodig dat u de isolatiewerken laat uitvoeren door een aannemer. Vul daarom het offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend scherp geprijsde offertes. Zo bespaart u nog meer op de kosten!