Besparen op de prijs van spouwmuurisolatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend


Spouwmuurisolatie prijs

De prijs van spouwmuurisolatie ligt gemiddeld tussen de €15,- en de €30,- per m². Je bespaart jaarlijks al snel honderden euro’s op je energierekening! Via de spouwmuur gaat veel warmte verloren, waardoor je meer moet stoken om je woning op een aangename temperatuur te houden.  Op zoek naar een isolatiebedrijf?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis offertes van maximaal 5 specialisten bij jou uit de regio. Vergelijk de offertes en kies de specialist met het beste aanbod! Zo bespaar je tot wel 40% op de kosten van spouwmuurisolatie.

Op deze pagina lees je meer over wat spouwmuurisolatie is, vind je een handig kostenoverzicht en bespaartips.spouwmuurisolatie prijs

Wat is spouwmuurisolatie?

Woningen die gebouwd zijn na 1920 hebben een spouwmuur. De spouw is een ruimte van 4 tot 6 cm breed tussen de binnen- en buitenmuur. Een ideale plek voor isolatie. Met een geïsoleerde spouw kun je behoorlijk wat winst behalen, zeker omdat er veel kou via de muur naar binnen trekt wanneer de muur niet goed is geïsoleerd. Je besparing loopt al snel op tot €600,- per jaar.

In woningen die gebouwd zijn na 1975 is de spouw al geïsoleerd. In de jaren 70 en 80 werden spouwmuren massaal geïsoleerd. De kwaliteit van het isolatiemateriaal was destijds veel minder goed ten opzichte van nu. Veel woningen bevatten spouwmuurisolatie van ruim 50 jaar oud, die als gevolg van veroudering wegzakt of verpulvert. Hierdoor gaat de isolatiewaarde verloren. Het wordt dus aangeraden om dit te laten controleren en zo nodig de spouwmuur te laten na-isoleren.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is één van de goedkoopste manieren om je woning te isoleren. De gemiddelde prijs van spouwmuurisolatie ligt tussen de €15,- en de €30,- per m², inclusief isolatiemateriaal. De exacte prijs hangt af van het gekozen materiaal.  Benieuwd naar de prijzen van andere isolatiemethodes? Bekijk dan de pagina isolatie prijs: hier vind je een handig overzicht van alle kosten.

Maar wat kost spouwmuurisolatie voor een complete woning?

In een appartement met een buitenmuur van 30 m² kost het isoleren van de spouw gemiddeld tussen de €450,- en €900,-. De besparing is dan gemiddeld €120,- per jaar. In een gemiddelde rijtjeswoning is de buitenmuur 60 m² en betaal je voor spouwmuurisolatie tussen de €900,- en €1.800,-.  Je bespaart dan €200,- per jaar op je energierekening.

Woon je in een vrijstaand huis met een buitenmuur van 150 m²? Dan kost het isoleren van de spouwmuur gemiddeld tussen de €2.250,- en €4.500,-.

Wil jij besparen op de kostprijs van spouwmuurisolatie? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalkost!

Spouwmuurisolatie prijs per m²: 2022

Soort woning Oppervlakte buitenmuur in m² Gemiddelde prijs* Jaarlijkse besparing
Appartement 30 m² €450,- tot €900,- €120,-
Rijtjeswoning 60 m² €900,- tot €1.800,- €200,-
2 onder 1 kap 100 m² €1.500,- tot €3.000 €500,-
Vrijstaande woning 150 m² €2.250,- en €4.500,- €600,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar de exacte totaalkost? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Besparen op de spouwmuurisolatie prijs?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Welke factoren beïnvloeden de spouwmuurisolatie kosten?

De prijs van spouwmuurisolatie wordt door verschillende factoren beïnvloed:

 • Soort woning en dikte van de spouw: de grootte van je woning bepaald voor een groot deel de prijs van de spouwmuurisolatie, want het beïnvloedt de tijd die het isolatiebedrijf nodig heeft om de spouw te isoleren. Ook de dikte van de spouw verschilt per woning en dus is er bij de enne woning meer isolatiemateriaal nodig dan bij de andere.
 • Het gekozen isolatiemateriaal: er zijn veel verschillende soorten isolatiemateriaal. Ieder materiaal heeft een andere isolatiewaarde. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe hoger de prijs maar ook de besparing.
 • Spouwmuurvervuiling: sommige spouwmuren zijn vervuild. Voordat deze geïsoleerd wordt, moet de spouw schoon gemaakt worden. Vaak bevat de spouw puin wat tijdens de bouw in de spouw terecht is gekomen.
 • Boordiameter: wanneer de spouwmuur wordt geïsoleerd, gebeurt dit door middel van het boren van gaten in het metselwerk. Dit is het meest eenvoudig met de afwerking. De boordiameter houdt in dat het metselwerk breed genoeg moet zijn om het isolatiemateriaal in te spuiten. Dit heeft indirect invloed op de prijs, omdat iedere soort isolatiemateriaal een bepaald aantal mm vereist. Voor glaswol is dit 14mm, voor EPS-parels 16mm en voor PUR 13mm.
 • Eventuele ventilatieroosters: isolatie en ventilatie gaan hand in hand. Wanneer je woning nog niet over voldoende ventilatiemogelijkheden beschikt, is het noodzakelijk om deze te laten plaatsen.
spouwmuurisolatie kostprijs

Wanneer spouwmuurisolatie kiezen?

Het isoleren van de spouwmuren is één van de populairste manieren om je woning te isoleren. Het isoleren van de spouw brengt namelijk vele voordelen met zich mee.

Er ontsnapt minder warmte via de muur naar buiten, waardoor je niet zoveel meer hoeft te stoken om je woning op temperatuur te houden. Hierdoor beperk jij je CO2 uitstoot en bespaar je op de energierekening. Op tropische dagen blijft het binnen langer koel: je wooncomfort stijgt dankzij het isoleren van de spouw.

Je draagt bij aan verduurzaming en kunt in de toekomst eenvoudiger de overstap naar gasvrij en energieneutraal wonen maken. Spouwmuurisolatie heeft ook een positief effect op je gezondheid, omdat het de luchtvochtigheid in huis verbetert.

Het laten isoleren van de spouwmuren is laagdrempelig en er is geen grote verbouwing nodig. In de meeste gevallen is het ook binnen één werkdag geregeld. Tot slot heeft spouwmuurisolatie een korte terugverdientijd van 4 jaar.

Is mijn woning geschikt voor spouwisolatie?

Je woning is geschikt voor spouwmuurisolatie wanneer er een spouw aanwezig is. In de meeste gevallen is dit zo wanneer je woning na 1920 is gebouwd. Dan is de spouw vaak nog niet geïsoleerd. Woningen na 1975 hebben een geïsoleerde spouwmuur, maar toch is het verstandig om de kwaliteit van het isolatiemateriaal te laten controleren door een vakman.

Hoe weet ik of ik een spouwmuur heb?

Twijfel je of er in jouw woning een spouwmuur zit? Controleer dan als eerste het bouwjaar van je woning. Wanneer je het exacte jaartal niet weet, kun je de dikte van de muur opmeten bij een deuropening. Bij een dikte van 25 cm of meer is het aannemelijk dat er een spouwmuur aanwezig is.

In het koopcontract of bouwkundig rapport kun je op zoeken of je spouwmuur al geïsoleerd is. Wanneer je deze niet hebt kun je goed kijken naar het metselwerk of je misschien opgevulde boorgaten ziet.

spouwmuurisolatie

Welke spouwmuurisolatie is het beste?

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal. Iedere soort heeft zijn eigen isolatiewaarde. Deze wordt uitgedrukt in W/m²K. Hierbij geldt: hoe lager het getal, hoe hoger de isolatiewaarde. Je kunt je spouwmuur isoleren met verschillende materialen. Welke de beste keuze is, hangt af van jouw voorkeuren en de breedte van het voegwerk.

Houd bij het maken van een keuze niet alleen rekening met wat er mogelijk is, maar ook met de gemiddelde prijs en de besparing die het materiaal je oplevert. Een isolatiebedrijf geeft je hierin graag advies.

Je hebt keuze uit de volgende materialen:

Soort isolatiemateriaal Gemiddelde prijs* Voordelen Nadelen
Glaswol €15,- tot €20,- Duurzaam: gemaakt van gerecycled glas.
Uitstekende geluidsisolatie.
Brandwerend.
De spouwmuur moet minimaal 50mm breed zijn.
Boordiameter van 14 mm nodig.
Kan schade aan je gezondheid veroorzaken bij aanraking of inademing.
Steenwol €15,- tot €20,- Lange levensduur: wel 75 jaar.
Brandwerend.
Vochtbestendig.
Kan schade aan je gezondheid veroorzaken bij aanraking of inademing.
EPS-parels €20,- tot €25,- Geschikt voor een smalle spouwmuur van 30mm.
Vochtbestendig.
Bestand tegen weers- en temperatuur invloeden.
Onderhoudsvrij.
Boordiameter van 16 mm nodig.
Bij het vervangen van de kozijnen kan EPS uit de muur vallen.
PUR-schuim €25,- tot €30,- Geschikt voor een smalle spouwmuur van 30mm.
Kleine boordiameter benodigd van 13 mm.
PUR krimpt niet en vult daardoor alle hoeken en kieren op.
PUR-schuim is chemisch materiaal.
Negatieve invloed op je gezondheid.
Bevat veel vocht.
Ventileert slecht.

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten.

Spouwmuur isoleren: de werkwijze

Wil jij de spouwmuur laten isoleren? De isolatiespecialist boort dan gaten in het metselwerk van de buitenmuur. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal met de juiste apparatuur in de spouw gespoten.

De gaten worden op verschillende plekken in de muur gemaakt, om er zo voor te zorgen dat het isolatiemateriaal de gehele spouwmuur vult. Tot slot wordt het metselwerk netjes dichtgemaakt door het isolatiebedrijf.

Het isoleren van een spouwmuur neemt vaak één werkdag in beslag. Een bijkomend voordeel is dat het geen overlast veroorzaakt en er geen grote verbouwing noodzakelijk is.

Spouwmuur isoleren?

Vraag gratis offertes aan en vind een vakman bij jou uit de buurt

Gratis offertes vergelijken

Zo bespaar je op de spouwmuurisolatie prijzen

Wist je dat je eenvoudig kunt besparen op de prijs van spouwmuurisolatie? Met de onderstaande bespaartips kun je besparen op de totaalkost!

 • Kies een bedrijf uit de buurt: ieder isolatiebedrijf rekent voorrijkosten. Vaak lijkt dit een relatief klein bedrag, maar toch kunnen deze kosten flink oplopen. Je kunt eenvoudig besparen op de voorrijkosten door een bedrijf uit de buurt te kiezen. Soms worden er binnen een bepaalde afstand helemaal geen voorrijkosten gerekend.
 • Regel kwantumkorting: wil één van je buren ook de spouwmuur isoleren? Vaak krijg je dan kwantumkorting: de prijs per vierkante meter wordt lager.
 • Combineer meerder isolatiewerken: wanneer niemand van je buren ook de spouwmuur wil isoleren, kun je zelf ook meerdere isolatiewerken uit laten voeren. Door het combineren van verschillende isolatiewerken, kun je een mooie korting krijgen op de totaalprijs.
 • Helpt zelf mee: door zelf mee te helpen kun je besparen op de arbeidskosten. Zorg er wel voor dat je de isolatiespecialist niet in de weg loopt, dan lopen de kosten juist weer op. Overleg met de vakman over wat je zelf zou kunnen doen. Zorg voorafgaand aan de isolatiewerken dat de muren goed bereikbaar zijn: ruim spullen op.
 • Kies voor goedkope materialen: maak een bewuste keuze op het gebied van isolatiemateriaal. Laat je adviseren door een vakman en kies de meest gunstige optie in jouw situatie. Houd hierbij rekening met de totaalprijs van het materiaal, maar kijk ook goed naar de besparing!
 • Vraag een premie aan: voor isolatie zijn er verschillende premies beschikbaar. Je krijgt soms wel 20 tot 30% van de investering terug! Kijk vooraf goed aan welke voorwaarden je moet voldoen om te voorkomen dat je de premie misloopt.
 • Vergelijk gratis offertes: vraag gratis offertes aan en vergelijk de prijzen van meerdere isolatiebedrijven. Zo bespaar je al snel tot wel 40% op het spouwmuurisolatie kosten!

Spouwmuurisolatie premie

Het isoleren van spouwmuren is een flinke investering. Om het betaalbaarder te maken is er een premie beschikbaar, de Mijn VerbouwPremie. Deze premie geldt voor het isoleren en na-isoleren van de spouwmuur.

Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om recht te hebben op de premie. Zo moet de woning ouder dan 15 jaar zijn en moeten de isolatiewerken worden uitgevoerd door een isolatiebedrijf. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op Vlaanderen.be.

Er zijn ook nog een aantal andere premies beschikbaar voor zowel muur- als vloerisolatie. Op Vlaanderen.be vind je een handig overzicht hiervan.

spouwmurisolatie kosten

Besparen op spouwmuurisolatie prijs? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij jouw spouwmuren laten isoleren? Je profiteert dan van vele voordelen: je bespaart op je energierekening en draagt bij aan het verduurzamen van de maatschappij. Met goede isolatie maak je de overstap naar gasvrij of energieneutraal wonen een stuk eenvoudiger. Op zoek naar een isolatiebedrijf bij jou uit de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je diverse offertes van isolatiebedrijven bij jou uit de buurt. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% op de kostprijs van spouwmuurisolatie. Geen zorgen: je aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken