Besparen op de prijs van spouwmuurisolatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend


Spouwmuurisolatie prijs

De prijs van spouwmuurisolatie ligt gemiddeld tussen de €15,- en de €30,- per m². Je bespaart jaarlijks al snel honderden euro’s op je energierekening! Via de spouwmuur gaat veel warmte verloren, waardoor je meer moet stoken om je woning op een aangename temperatuur te houden.

Meer weten?

Op deze pagina lees je meer over wat spouwmuurisolatie is, vind je een handig kostenoverzicht en bespaartips.

Spouwmuurisolatie prijs: de belangrijkste informatie op rij

  • Spouwmuurisolatie kost gemiddeld €15,- tot €30,- per m ².
  • De gemiddelde terugverdientijd van spouwisolatie is rond de 3 tot 5 jaar, dit hangt af van je stookgedrag, de temperatuur en de gasprijs.
  • De prijs van spouwmuurisolatie wordt bepaald door onder andere de dikte van de spouw, het gekozen materiaal en eventuele spouwmuurvervuiling die verwijderd moet worden.
  • Spouwmuurisolatie met glaswol of steenwol kost gemiddeld €15,- tot €20,- per m², met EPS-parels betaal je ongeveer €20,- tot €25,- per m² en voor spouwisolatie met PUR ligt de prijs rond de €25,- tot €30,- per m².


spouwmuurisolatie prijs

Wat kost spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is één van de goedkoopste manieren om je woning te isoleren. De gemiddelde prijs van spouwmuurisolatie ligt tussen de €15,- en de €30,- per m², inclusief isolatiemateriaal. De exacte prijs hangt af van het gekozen materiaal.  Benieuwd naar de prijzen van andere isolatiemethodes? Bekijk dan de pagina isolatie prijs: hier vind je een handig overzicht van alle kosten.

Maar wat kost spouwmuurisolatie voor een complete woning?

In een appartement met een buitenmuur van 30 m² kost het isoleren van de spouw gemiddeld tussen de €450,- en €900,-. De besparing is dan gemiddeld €120,- per jaar. In een gemiddelde rijtjeswoning is de buitenmuur 60 m² en betaal je voor spouwmuurisolatie tussen de €900,- en €1.800,-. Je bespaart dan €200,- per jaar op je energierekening.

Woon je in een vrijstaand huis met een buitenmuur van 150 m²? Dan kost het isoleren van de spouwmuur gemiddeld tussen de €2.250,- en €4.500,-.

Spouwmuurisolatie prijs per m²: 2024

Soort woning Oppervlakte buitenmuur in m² Gemiddelde prijs* Jaarlijkse besparing
Appartement 30 m² €450,- tot €900,- €120,-
Rijtjeswoning 60 m² €900,- tot €1.800,- €200,-
2 onder 1 kap 100 m² €1.500,- tot €3.000 €500,-
Vrijstaande woning 150 m² €2.250,- en €4.500,- €600,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

De terugverdientijd van spouwmuurisolatie is gemiddeld 3 tot 5 jaar. De exacte terugverdientijd hangt af van je stookgedrag, het weer en de gasprijs van dat moment. Ook speelt het gekozen materiaal een belangrijke rol, hoe beter de isolatiewaarde des te meer je bespaart!

Besparen op de spouwmuurisolatie prijs?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Welke factoren beïnvloeden de spouwmuurisolatie kosten?

De prijs van muurisolatie varieert en is dus afhankelijk van verschillende factoren. Hierdoor kan het zijn dat de prijs voor jouw spouwmuurisolatie hoger of lager uitvalt dan de prijs voor de buren. Hieronder leggen we uit welke factoren een rol spelen in het bepalen van de kostprijs. Je kunt hier dus direct rekening mee houden!

spouwmuurisolatie kostprijs

1. Soort woning en dikte van de spouw

De grootte van je woning bepaalt voor een groot deel de prijs van de spouwmuurisolatie, want het beïnvloedt de tijd die het isolatiebedrijf nodig heeft om de spouw te isoleren. Ook de dikte van de spouw verschilt per woning en dus is er bij de enne woning meer isolatiemateriaal nodig dan bij de andere.

2. Spouwmuurvervuiling

Sommige spouwmuren zijn vervuild. Voordat deze geïsoleerd wordt, moet de spouw schoon gemaakt worden. Vaak bevat de spouw puin wat tijdens de bouw in de spouw terecht is gekomen.

Zitten er vleermuizen in de spouw, dan is spouwmuurisolatie niet toegestaan. Dit mag alleen op het moment dat de vleermuizen hun nest hebben verlaten. Ook moet je een alternatieve slaapplaats voor ze regelen, zoals speciale vleermuizenkistjes die je in de tuin kan plaatsen.

Het schoonmaken van de spouw zorgt ervoor dat de kosten iets verder oplopen.

3. Het gekozen isolatiemateriaal

Er zijn veel verschillende soorten isolatiemateriaal. Ieder materiaal heeft een andere isolatiewaarde. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe hoger de prijs maar ook de besparing.

4. Arbeid- en voorrijkosten

Elk isolatiebedrijf hanteert een eigen tarief, waardoor de arbeidskosten verschillen per vakman. Daarnaast brengen de meeste bedrijven ook voorrijkosten in rekening. Dit zijn kosten die je maakt nog voordat de vakman aan het werk is geweest. Deze arbeid- en voorrijkosten verschillen uiteraard per specialist.

spouwmuurisolatie

Wat kost spouwmuurisolatie per type isolatiemateriaal

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal. Iedere soort heeft zijn eigen isolatiewaarde. Deze wordt uitgedrukt in W/m²K. Hierbij geldt: hoe lager het getal, hoe hoger de isolatiewaarde. Je kunt je spouwmuur isoleren met verschillende materialen. Welke de beste keuze is, hangt af van jouw voorkeuren en de breedte van het voegwerk.

Houd bij het maken van een keuze niet alleen rekening met wat er mogelijk is, maar ook met de gemiddelde prijs en de besparing die het materiaal je oplevert. Een isolatiebedrijf geeft je hierin graag advies.

Je hebt keuze uit de volgende materialen:

Soort isolatiemateriaal Gemiddelde prijs* Voordelen Nadelen
Glaswol €15,- tot €20,- Duurzaam: gemaakt van gerecycled glas.
Uitstekende geluidsisolatie.
Brandwerend.
De spouwmuur moet minimaal 50mm breed zijn.
Boordiameter van 14 mm nodig.
Kan schade aan je gezondheid veroorzaken bij aanraking of inademing.
Steenwol €15,- tot €20,- Lange levensduur: wel 75 jaar.
Brandwerend.
Vochtbestendig.
Kan schade aan je gezondheid veroorzaken bij aanraking of inademing.
EPS-parels €20,- tot €25,- Geschikt voor een smalle spouwmuur van 30mm.
Vochtbestendig.
Bestand tegen weers- en temperatuur invloeden.
Onderhoudsvrij.
Boordiameter van 16 mm nodig.
Bij het vervangen van de kozijnen kan EPS uit de muur vallen.
PUR-schuim €25,- tot €30,- Geschikt voor een smalle spouwmuur van 30mm.
Kleine boordiameter benodigd van 13 mm.
PUR krimpt niet en vult daardoor alle hoeken en kieren op.
PUR-schuim is chemisch materiaal.
Negatieve invloed op je gezondheid.
Bevat veel vocht.
Ventileert slecht.

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Wat kost spouwmuurisolatie met glaswol?

Glaswol kost gemiddeld €15,- tot €20,- per m² en daarmee is het een goedkope optie voor spouwmuurisolatie. Bijkomend voordeel is dat het een uitstekende geluidsisolatie heeft. Daarom wordt het ook regelmatig gekozen bij woningen vlak bij een snelweg, treinspoor of vliegveld. Met glaswol kun je natuurlijk rekenen op een mooie besparing: gemiddeld bespaar je 22% tot 25% van je energiekosten per jaar!

Wat kost steenwol?

Voor steenwol betaal je gemiddeld €15,- tot €20,- per m². Het is op veel vlakken vergelijkbaar met glaswol maar heeft een nog betere geluidsisolatie. Bovendien is het brandveilig, milieuzuinig en heeft het een levensduur van maar liefst 75 jaar! Je besparing loopt op tot wel 25% op je energiekosten per jaar.

Spouwmuurisolatie met EPS-parels: wat kost het?

EPS-parels zijn eigenlijk gewoon kleine piepschuim balletjes. Ze kosten gemiddeld €20,- tot €25,- per m² en isoleren nog net wat beter dan minerale wol. EPS bestaat uit koolstof en waterstof. Dit is een combinatie die ervoor zorgt dat de parels nagenoeg onverwoestbaar zijn. Wil je EPS-parels gebruiken dan heb je wel een iets bredere spouw nodig, omdat je een boordiameter van 16 mm nodig hebt.

PUR-schuim voor spouwmuurisolatie: de kosten

PUR-schuim voor spouwmuurisolatie kost ongeveer €25,- tot €30,- per m². Het is de duurste optie, maar zorgt ook voor de hoogste isolatiewaarde. Hierdoor bespaar je jaarlijks net iets meer op je energiekosten. Dat betekent overigens niet dat je spouwisolatie met PUR-schuim sneller hebt terugverdiend, want je betaalt immers ook een hogere prijs. PUR is geschikt voor een smalle spouw en wordt als vloeistof ingespoten. Daarna hardt het uit en is de hele spouw gevuld.


Spouwmuur isoleren?

Vraag gratis offertes aan en vind een vakman bij jou in de buurt!

Gratis - Vrijblijvend

Bespaar op de prijs van spouwisolatie: handige tips!

Wil je besparen op de prijzen van muurisolatie? Geen zorgen: hieronder geven we je een paar praktische tips, zodat je zeker weet dat je niet te veel betaalt.

1. Lokaal isolatiebedrijf

Ieder isolatiebedrijf rekent voorrijkosten. Vaak lijkt dit een relatief klein bedrag, maar toch kunnen deze kosten flink oplopen. Je kunt eenvoudig besparen op de voorrijkosten door een bedrijf uit de buurt te kiezen. Soms worden er binnen een bepaalde afstand helemaal geen voorrijkosten gerekend.

2. Regel een kwantumkorting

Wil één van je buren ook de spouwmuur isoleren? Vaak krijg je dan kwantumkorting: de prijs per vierkante meter wordt lager.wanneer niemand van je buren ook de spouwmuur wil isoleren, kun je zelf ook meerdere isolatiewerken uit laten voeren. Door het combineren van verschillende isolatiewerken, kun je een mooie korting krijgen op de totaalprijs.

3. Help zelf mee

Door zelf mee te helpen kun je besparen op de arbeidskosten. Zorg er wel voor dat je de isolatiespecialist niet in de weg loopt, dan lopen de kosten juist weer op. Overleg met de vakman over wat je zelf zou kunnen doen. Zorg voorafgaand aan de isolatiewerken dat de muren goed bereikbaar zijn: ruim spullen op.

4. Regel een premie

Met de Mijn Verbouwpremie kun je een deel van je investering weer terugkrijgen! Afhankelijk van je inkomen krijg je 35% tot 50% van het factuurbedrag weer terug in de vorm van een premie. Je krijgt de premie pas nadat je de werken hebt laten uitvoeren én betaald!

5. Vergelijk gratis offertes

Vraag gratis offertes aan en vergelijk de prijzen van meerdere isolatiebedrijven. Zo bespaar je al snel tot wel 40% op het spouwmuurisolatie kosten! Let bij het vergelijken van offertes niet alleen op de totaalprijzen, maar ook op de voorwaarden, garanties en planning. Zo weet je zeker dat je echt voor het beste aanbod kiest.

spouwmurisolatie kosten

Besparen op spouwmuurisolatie prijs? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij jouw spouwmuren laten isoleren? Je profiteert dan van vele voordelen: je bespaart op je energierekening en draagt bij aan het verduurzamen van de maatschappij. Met goede isolatie maak je de overstap naar gasvrij of energieneutraal wonen een stuk eenvoudiger. Op zoek naar een isolatiebedrijf bij jou uit de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je diverse offertes van isolatiebedrijven bij jou uit de buurt. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% op de kostprijs van spouwmuurisolatie. Geen zorgen: je aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken