Kruipruimte isoleren

Veel warmte gaat via uw vloer verloren, tot wel 10 á 15%. Logisch, vroeger werd de kruipruimte nimmer van isolatie voorzien. Kruipruimtes hebben over het algemeen een aantal openingen om te ventileren. Zo wordt namelijk tocht gecreëerd waardoor condens opdroogt. Een kruipruimte heeft dezelfde werking als een spouwmuur. Het voert vocht af zodat de binnenzijde niet vochtig word. De grond straalt ook veel kou uit. Het aanbrengen van isolatie in uw kruipruimte is dus zeker aan te raden.

Op welke manieren de kruipruimte isoleren?

Dat is afhankelijk van diverse factoren. Als u genoeg kruipruimte heeft om in te kunnen bewegen (mogelijk kruipen), kan deze meteen geïsoleerd worden. Zelf isoleren is in dit geval een optie. Bij het isoleren brengt u dikke isolatieplaten aan de onderkant van de vloer aan. Het is niet makkelijk om het isolatiemateriaal te plaatsen en de duurzaamheid is van belang. Maak eventueel gebruik van plakankers. U plakt dan pennen tegen de onderzijde van uw vloer waarop u het isolatiemateriaal prikt. Daarna zet u alles vast met behulp van een klemplaatje.

Opspuiten

Opspuiten is in bepaalde gevallen mogelijk. Bespuit in dat geval de gehele onderkant van uw vloer met PUR- of een ander dergelijk schuim. Het mooiste is als u daarna een dampscherm plaatst om het materiaal helemaal droog te houden. Vele isolatieplaten hebben een ingebouwd dampscherm en soms een laag van aluminium. Hierbij hoeven alleen de verbindingen afgeplakt te worden. Werk heel nauwkeurig, dit is belangrijk. Vergeet niet daar waar de vloer tegen de muren aansluit mee te pakken. Al deze kiertjes tellen mee en moeten dicht. Bij een vloer van hout isoleert u eenvoudig tussen de spanten of balken. Of u plaatst harde platen aan de onderkant.

Wat te doen bij een ontoegankelijke kruipruimte?

Als u een zeer lage kruipruimte hebt die niet toegankelijk is, laat u de ruimte helemaal of voor een gedeelte opvullen. Over het algemeen gebeurt dit voor een gedeelte. Hierdoor ontstaat een ondergrond waarop de isolatie komt te liggen. Vocht en condens stapelt zich onder uw isolatie op, de vloer blijft droog. Isolatiechips, piepschuim schelpen, worden vaak gebruikt. Dit komt doordat deze voordeliger zijn dan de meeste isolatiematerialen, zij hebben een isolatiecoëfficiënt die lager is. Het isoleren moet daarom dikker aangelegd worden om een goede isolatie te waarborgen.

Voordelen van kruipruimte-isolatie

Het maakt niet uit hoe goed u isoleert, u zult er altijd voordeel uit halen. Condensatie wordt niet of nauwelijks meer opgenomen en uw ruimte is warmer. Condens en vochtproblemen ontstaan onder uw isolatie, de kant die het koudst is. Het ventileren van de kruipruimte is voortaan overbodig. Schimmelvorming wordt tegengegaan omdat de vochtigheidsgraad van uw onderkomen nu lager is. Een houten vloer plaatsen is daardoor een mogelijkheid. Maar het meest voordelig is toch wel de financiële kant: Uw kruipruimte isoleren verlaagt uw energiekosten aanzienlijk.

Kosten

De dikte van de isolatie is een afweging tussen budget, hoeveel isolatiecoëfficiënt u wenst en de ruimte die ter beschikking staat. U kunt aanspraak maken op subsidie als u zich aan de minimale vereisten houdt bij de isolatiecoëfficiënt. Wilt u meer weten over de mogelijkheden in uw situatie? Vraag meerdere offertes aan via de offertepagina.