Besparen op de dakisolatie prijzen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend


Dakisolatie prijzen

Ga jij je dak isoleren? Dan ben je vast benieuwd naar de dakisolatie prijzen. De kosten zijn afhankelijk van diverse factoren, maar gemiddeld kun je er vanuit gaan dat je tussen de €25,- en €100,- per m² kwijt bent aan het isoleren van een plat dak. Voor een hellend dak moet je rekening houden met een gemiddelde kostprijs van €20,- tot €60,- per m². Wil jij besparen op de kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 prijsoffertes van isolatiebedrijven bij jou uit de buurt. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% op de totaalkost. Je aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Op deze pagina lees je meer informatie over dakisolatie, de prijzen, beschikbare premies en handige bespaartips.dakisolatie prijzen

Wat is dakisolatie?

Wist je dat er via het dak veel warmte verloren gaat? Warmte stijgt namelijk altijd naar boven. Dankzij dakisolatie verlies je een stuk minder warmte, waardoor je minder hoeft te stoken om je woning op temperatuur te houden. Met dakisolatie bespaar je jaarlijks gemiddeld tussen de €400,- en €600,- op je energierekening.

Dakisolatie is niks meer dan het plaatsen van isolatiemateriaal tegen de onderkant van je dak of tussen het onderdak en de dakbedekking. Het is mogelijk om zowel een plat als hellend dak te isoleren. Beide type daken kunnen zowel langs binnen of langs buiten geïsoleerd worden.

Sommige mensen kiezen er ook voor om niet hun dak, maar de zoldervloer te isoleren. Ook dan wordt de warmte beneden beter vast gehouden.

Wat kost dakisolatie?

De kosten van dakisolatie hangen onder andere af van het type dak, de gekozen methode en de isolatie prijs. Heb jij een plat dak? Wanneer je ervoor kiest om te isoleren langs binnen kost dit ongeveer €25,- tot €40,- per m². Het isoleren van een plat dak langs buiten kost gemiddeld €45,- tot €100,- per m².

Voor het isoleren van een hellend dak langs binnen betaal je gemiddeld €20,- tot €50,- per m² en langs buiten €40,- tot €60,- per m².  Kies jij voor zoldervloerisolatie? Dan moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €20,- en €40,- per m².

De bovengenoemde prijzen zijn exclusief afwerking. Wil jij besparen op de kosten voor dakisolatie? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kosten. Wil jij iets anders dan je dak isoleren en ben je benieuwd naar de kosten? Neem dan een kijkje op de pagina isolatie prijs voor een handig overzicht van alle kosten.

Dakisolatie kosten: 2022

Isolatiemethode Type dak Gemiddelde prijs per m²* (exclusief afwerking) Jaarlijkse besparing bij 50 m²
Dakisolatie langs binnen Plat dak €25,- tot €40,- €500,-
Hellend dak €20,- tot €50,- €400,-
Dakisolatie langs buiten Plat dak €45,- tot €60,- €550,-
Hellend dak €40,- tot €60,- €600,-
Zoldervloerisolatie n.v.t. €20,- tot €40,- €500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per isolatiebedrijf verschillen. Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag gratis offertes aan.

Besparen op de dakisolatie prijzen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Welke factoren bepalen de dakisolatie prijs?

Er zijn verschillende factoren die de dakisolatie prijs beïnvloeden:

 • De kwaliteit van het dak: de huidige staat van het dak heeft invloed op de totaalkost. Is de dakconstructie beschadigd? Dan zal deze eerst moeten worden herstelt voordat het isolatiemateriaal geplaatst kan worden. Deze kosten komen bovenop de eindprijs.
 • Het soort dakbedekking: bij het plaatsen van dakisolatie langs buiten word de dakbedekking verwijderd en als afwerking plaatst de vakman nieuwe dakbedekking. De kosten voor nieuwe dakbedekking moet je dus ook mee rekenen.
 • Het gekozen isolatiemateriaal: wanneer je het dak laat isoleren, heb je keuze uit verschillende isolatiematerialen. Over het algemeen geldt dat, hoe hoger de isolatiewaarde van het materiaal, hoe hoger de prijs.
 • Tarief van het isolatiebedrijf: ieder isolatiebedrijf hanteert een eigen tarief. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de ervaring van de vakman en de locatie. Ieder bedrijf rekent namelijk voorrijkosten: dit is een vergoeding voor de gereden kilometers tussen het bedrijf en jouw woning. Hoe kleiner de afstand, hoe lager de voorrijkosten.

Wat kost dakisolatie materiaal?

De materialen hebben een grote invloed op de totaalkost van dakisolatie. Maar welk materiaal kies je? Let bij je keuze op niet alleen op de prijs van materiaal, maar ook op de isolatiewaarde. Dit heeft namelijk invloed op de jaarlijkse besparing. Hoe beter de isolatiewaarde, hoe meer je bespaart op je energierekening. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in W/m²K: hoe lager het getal, hoe hoger de isolatiewaarde.

De meest populaire dakisolatie is glaswol. Glaswol heeft een goede isolatiewaarde tussen de 0,023 en 0,026 W/m²K en kost gemiddeld tussen de €20,- en €30,- per m². Ook steenwol is populair. Steenwol kost ongeveer €15,- tot €20,- per m² en heeft een isolatiewaarde tussen de 0,032 en de 0,040 W/m²K.

Isolatieplaten zijn ook zeer geschikt om te gebruiken als dakisolatie. Isolatieplaten zijn gemaakt van verschillende materialen en hebben een isolatiewaarde tussen 0,021 en 0,026 W/m²K. Gemiddeld kosten isolatieplaten €15,- tot €40,- per m².

Wil je besparen op de kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 40%.

Prijzen isolatiemateriaal 2022

Soort isolatiemateriaal Gemiddelde prijs per m² Isolatiewaarde in W/m²K
PUR-schuim €25,- tot €30,- 0,023 W/m²K
PIR €20,- tot €30,- 0,023 – 0,026 W/m²K
Glaswol €15,- tot €20,- 0,034 W/m²K
Steenwol €15,- tot €20,- 0,032 – 0,040 W/m²K
EPS €20,- tot €25,- 0,034 W/m²K
XPS €30,- tot €40,- 0,032 – 0,035 W/m²K
Isolatieplaten €15,- tot €40,- 0,021 – 0,026 W/m²K

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

dakisolatie prijs

Dakisolatie plaatsen: de methodes

Het isoleren van je dak kan op twee manieren: langs binnen en langs buiten. Beide methodes hebben voor- en nadelen.

Hieronder lees je meer informatie over deze twee methodes. Ben jij op zoek naar een isolatiebedrijf om je dak te isoleren? Start gratis offerteaanvraag en vind een vakman bij jou uit de regio.

Dak isoleren langs binnen

Dakisolatie langs binnen kost gemiddeld €25,- tot €40,- per m² voor een plat dak en €20,- tot €50,- per m² voor een hellend dak. Bij dakisolatie langs binnen wordt het isolatiemateriaal binnenshuis tussen de balken van het dak geplaatst. Dit kan zowel bij platte- als hellende daken.

Dit wordt vervolgens netjes afgewerkt met een voorzetwand. Het voordeel van deze methode is dat er geen sloopwerk nodig is en de werkzaamheden in de meeste gevallen binnen één werkdag voltooid zijn.

Prijsvoorbeeld:
Je wilt een hellend dak langs binnen isoleren. Het dak heeft een oppervlakte van 50 m²: je moet dus rekening houden met een gemiddelde prijs van €1.750,- voor isolatie. Hier komen de kosten voor de nieuwe dakbedekking nog overheen. Je besparing loopt op tot jaarlijks €400,-.

Dak isoleren langs buiten

Heb je een plat dak? Dan kost dakisolatie langs binnen €45,- tot €60,- per m². Bij een hellend dak zijn de gemiddelde kosten €40,- tot €60,- per m². Dakisolatie langs buiten is alleen mogelijk wanneer de complete dakbedekking ook verwijderd wordt. Het isolatiemateriaal wordt namelijk tussen de dakconstructie geplaatst, wat tot slot wordt afgewerkt met nieuwe dakbedekking.

Hierdoor lopen de kosten voor dakisolatie langs buiten snel op, en wordt het vaak gecombineerd met een dakrenovatie of het vervangen van de dakbedekking.

Prijsvoorbeeld:
Je platte dak is 50 m² en je wilt het platte dak langs buiten isoleren. Dit kost gemiddeld €2.625,-. De prijs is inclusief isolatiemateriaal en exclusief dakbedekking. Je bespaart jaarlijks hiermee €550,- op je energierekening.

Dakisolatie of zoldervloerisolatie?

Het isoleren van de zoldervloer heeft alleen zin wanneer je de zolder niet gebruikt of wanneer de zolder niet verwarmt hoeft te worden. Het houdt namelijk de opstijgende warmte tegen, waardoor de woning niet zoveel warmte meer verliest via de zolder. De zoldervloer kan zowel vanaf de boven- als onderkant worden geïsoleerd. Dit wordt afgewerkt met de vloer.

Gebruik jij jouw zolder wel? Of moet de ruimte om een andere reden verwarmd worden, bijvoorbeeld omdat deze als opslag voor waardevolle spullen dient?

Dan is dakisolatie de beste keuze. Hierdoor warmt de zolder namelijk nog wel op, maar kan de warmte niet via het dak verder opstijgen.

dakisolatie kosten

Dak isoleren: per type dak

De werkwijze van het plaatsen van dakisolatie verschilt per type dak. Ook de manier van isoleren, langs binnen of langs buiten, speelt een rol in de werkwijze.

Hieronder lees je meer over het isoleren van een schuin en plat dak. Op zoek naar een isolatiebedrijf voor het laten plaatsen van dakisolatie? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

Dakisolatie plat dak

Het isoleren van een plat dak kost gemiddeld €25,- tot €40,- per m² voor dakisolatie langs binnen en €45,- tot €60, per m² voor langs buiten. Het isoleren van een plat dak langs binnen wordt ook wel een koud dak genoemd. Dit is de goedkoopste methode, maar brengt ook het grootste risico op beschadigingen aan de dakconstructie met zich mee.

Hoe kan dit?

Doordat de onderkant van het platte dak wordt geïsoleerd, stijgt de warmte niet verder naar boven. Het temperatuurverschil tussen de dakconstructie en dakbedekking kan daardoor flink oplopen. Hierdoor ontstaan er sneller scheuren in de dakbedekking. Dit kun je eenvoudig voorkomen door het plaatsen van extra ventilatiemogelijkheden.

Een plat dak langs buiten isoleren staat ook bekent als warm dak. De dakconstructie is net zoals de rest van de woning verwarmd.

Het isoleren van een plat dak langs buiten kan op twee manieren:

 • De isolatie wordt tussen het dakbeschot en de dakbedekking geplaatst. Deze methode is iets duurder, omdat de dakbedekking ook verwijderd en opnieuw geplaatst moet worden. De beste optie wanneer je dakbedekking ook aan vervanging toe is!
 • Het isolatiemateriaal wordt op de dakbedekking geplaatst en afgewerkt met ballast, zoals schelpen of stenen. Het voordeel hiervan is dat de dakbedekking niet verwijderd hoeft te worden.

Schuin dak isoleren

Ook bij een schuin dak kan het isolatiemateriaal aan de binnen- en buitenkant geplaatst worden. Langs de binnenkant moet je rekenen voor op een gemiddelde prijs van €20,- tot €50,- per m² en langs buiten betaal je gemiddeld €40,- tot €60,- per m².

Het plaatsen van dakisolatie langs binnen is de meest eenvoudige methode: het dak is namelijk makkelijk bereikbaar via de zolder. Het isolatiemateriaal wordt tegen de binnenkant van het dak geklemd. Doordat het zo eenvoudig is, is deze methode ook het meest goedkoop.

Bij dakisolatie langs buiten moet de dakbedekking verwijderd worden. Het isolatiemateriaal wordt op het dakbeschot geplaatst en vervolgens wordt dit afgewerkt met dakbedekking. Deze methode is iets duurder, omdat je ook nieuwe dakbedekking moet laten plaatsen.

dak isoleren

Is dakisolatie verplicht?

Dakisolatie is inderdaad verplicht. Sinds 1 januari 2015 is de Vlaamse Dakisolatienorm in werking getreden. Dit betekent dat alle zelfstandige woningen over de vereiste norm aan dakisolatie moeten beschikken. De norm geldt voor alle typen woningen: of het nu gaat om een eengezinswoning, appartement of kamer. Zoldervloerisolatie valt in deze regeling ook onder dakisolatie.

Meer informatie over de Vlaamse Dakisolatienorm vind je op Vlaanderen.be.

Wat is de dakisolatienorm?

De dakisolatienorm bepaald de minimale isolatiewaarde die daken van zelfstandige woningen moeten hebben. Deze waarde is momenteel 0,75m² K/W. Met een Energieprestatie Certificaat (EPC) hoef je niet perse aan deze norm te voldoen. Lees op meer Vlaanderen.be informatie over Energieprestatie Certificaat (EPC).

Benieuwd naar de kosten voor dakisolatie?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een specialist bij jou uit de buurt!

Gratis offertes vergelijken

Bespaartips op de dakisolatie kosten

Besparen op de dakisolatie prijs? Dat kan! Met de onderstaande bespaartips bespaar je eenvoudig op de kosten.

 1. Kies een bedrijf uit de buurt: ieder bedrijf rekent een vergoeding voor de gereden kilometers tussen het isolatiebedrijf en jouw woning. Hoewel de voorrijkosten misschien een klein bedrag lijkt, lopen de kosten toch snel op naarmate de aftstand groter wordt of de klus meerdere werkdagen in beslag neemt. Kes daarom altijd voor een bedrijf bij jou uit de regio om zo de voorrijkosten zo laag mogelijk te houden!
 2. Voer zelf voorbereidende werkzaamheden uit: isoleren is een specialistische klus die je vaak niet zelf kunt uitvoeren. Wel kun je zelf de voorbereidende werkzaamheden uitvoeren: zorg ervoor dat de locatie waar de vakman bij moet vrij is. Ruim spullen netjes op zodat de isolatiespecialist er goed bij kan. Ben je zelf een beetje handig? Dan is het een optie om de afwerking zelf te doen, zeker wanneer jij je dak langs binnen laat isoleren is dit niet heel ingewikkeld. Zo bespaar je gemakkelijk op de arbeidskosten!
 3. Kies voor de meest gunstige materialen: de prijs van het isolatiemateriaal bepaalt voor een groot deel de totaalkost. Kies voor de meest gunstige materialen in jouw situatie. Let hierbij op de prijs-kwaliteit verhouding en de isolatiewaarde. Maar vergeet ook zeker niet naar de jaarlijkse besparing te kijken!
 4. Voldoe aan de voorwaarden voor een premie voor dakisolatie: wanneer jij je dak gaat isoleren, heb je recht op een premie. Lees je vooraf goed in en zorg ervoor dat je aan alle voorwaarden voldoet. Het zou enorm zonde zijn wanneer je net geen recht hebt op een premie, terwijl het je soms wel 30% van de totaalkost kan besparen.
 5. Vraag de buren en regel kwantumkorting: hebben de buren ook nog geen goed geïsoleerd dak? Vraag dan of zij misschien interesse hebben om de werken samen uit te laten voeren. De meeste isolatiebedrijven regelen dan een mooie korting!
 6. Vergelijk gratis offertes: vraag gratis offertes aan een vergelijk deze op basis van prijs en aanbod. Op deze manier vind je altijd een specialist bij jou uit de buurt en bespaar je tot wel 40% op de kosten!

Dakisolatie premie

Het laten plaatsen van dakisolatie is een flinke investering. Om het isoleren van daken te stimuleren is er een premie voor dak- en zoldervloerisolatie beschikbaar. Met een premie krijg je een deel van de investering terug, vaak zo’n 20 tot 30%. Zo verdien je de investering sneller terug!

Eén van de premies voor dakisolatie is de Mijn VerbouwPremie. Let er wel op dat jij je vooraf goed inleest in de voorwaarden: je wilt niet de premie net mislopen. Meer informatie over de premie en de voorwaarden lees je op Vlaanderen.be.

dakisolatie

Besparen op dakisolatie prijzen? Vergelijk gratis offertes!

Ga jij binnenkort het dak isoleren? Dat is een verstandige keuze! Met dakisolatie verhoog jij je wooncomfort en bespaar je honderden euro’s per jaar op je energierekening. Ben jij op zoek naar een isolatiebedrijf?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt na je aanvraag gratis offertes van isolatiebedrijven bij jou uit de buurt. Vergelijk de offertes op basis van prijs en aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de dakisolatie prijs! Je aanvraag is geheel vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken