Benieuwd naar de isolatie prijs?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend


Prijs isolatie

Wist je dat je met een goed geïsoleerd huis al snel tot wel honderden euro’s per jaar op je energierekening bespaart? De prijs van isolatie is gemiddeld €15,- tot €100,- per m², afhankelijk van de isolatiemethode en het gekozen isolatiemateriaal. Je verdient de investering dus binnen een paar jaar alweer terug! Het verduurzamen van woningen speelt een steeds belangrijkere rol binnen de maatschappij.

Wil je meer weten?

Op deze pagina lees je meer over de prijs van isolatie, subsidies en vind je handige bespaartips.

Prijs isolatie: de belangrijkste informatie op rij

 • Isolatie kost gemiddeld , afhankelijk van de gekozen isolatietechniek en het materiaal.
 • Spouwmuurisolatie is het goedkoopst, dit kost ongeveer €15,- tot €30,- per m².
 • Dakisolatie zorgt voor de hoogste besparing, dit kost €25,- tot €60,- per m²
 • Voor vloerisolatie betaal je gemiddeld €20,- tot €35,- per m².
 • Een kruipruimte laat je isoleren vanaf €20,- tot €35,- per m².
 • Gevelisolatie is aan te brengen vanaf €40,- tot €60,- per m².
 • Besparen? Dat doe je door een kwantumkorting te regelen samen met de buren, en door te kiezen voor een lokaal bedrijf om te besparen op de voorrijkosten.


prijs isolatie

Wat kost isolatie?

De goedkoopste methode is het isoleren van de spouwmuur. Hiervoor betaal je gemiddeld de €15,- en €30,- per m². Wil jij het dak laten isoleren? Dan betaal je gemiddeld €25,- tot €60,- per m².

Het isoleren van de vloer en kruipruimte kost gemiddeld €20,- tot €35,- per m². Wil jij de gevel laten isoleren? Houd dan rekening met een gemiddelde prijs tussen de €40,- tot €100,- per m².

Prijs isolatie per m² 2024

Soort isolatie Gemiddelde prijs per m² Omschrijving
Spouwmuurisolatie €15,- tot €30,-
Dakisolatie €25,- tot €50,-
€40,- tot €60,-
€25,- tot €30,-
Langs binnen
Langs buiten
Zoldervloerisolatie
Vloerisolatie €20,- tot €35,- Zowel boven- als onderlangs
Kruipruimte isoleren €20,- tot €35,-
Gevelisolatie €40,- tot €60,-
€40,- tot €50,-
Buitenmuur isolatie
Binnenmuur isolatie
Isolatieglas €40,- tot €100,- Afhankelijk van het soort isolatieglas

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Factoren die de prijs beïnvloeden

De prijs voor isolatie wordt door verschillende factoren beïnvloed:

 • De gekozen isolatiemethode: het isoleren van de vloer is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan het isoleren van de gevel.
 • Het gekozen isolatiemateriaal: de prijs van het isolatiemateriaal hangt af van de isolatiewaarde. Hoe hoger deze is, hoe duurder het materiaal. Maar je bespaart dan wel meer op je energierekening.
 • De staat van het dak, de gevel, muur of vloer: de huidige staat van wat je gaat isoleren speelt ook een belangrijke rol. Zitten er scheuren in de gevel? Dan moeten deze eerst worden hersteld voor de gevelisolatie geplaatst kan worden. Deze kosten komen bovenop de totaalprijs.
 • Het tarief van het isolatiebedrijf: de prijs van de vakman verschilt per isolatiebedrijf. Deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de ervaring en de locatie.
 • Voorrijkosten: ieder bedrijf rekent voorrijkosten. Maar, hoe kleiner de afstand, hoe lager deze zullen zijn.

Besparen op de kosten van isolatie?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40%!

Kostprijs isolatie per onderdeel

Hoeveel het kost om een woning te isoleren, hangt dus van verschillende factoren af. In de onderstaande kopjes lees je hier meer over.

Wat kost spouwmuurisolatie?

De spouwmuurisolatie prijs ligt gemiddeld tussen de €15,- en €30,- per m²: het is de goedkoopste isolatiemethode. Je bespaart met spouwmuurisolatie al snel tot wel €600,- per jaar op je energierekening.

Spouwmuurisolatie prijs 2024

Soort spouwmuurisolatie Gemiddelde prijs per m² (excl. btw)
Minerale wol € 15 tot € 20
EPS-parels € 20 tot € 25
PUR-schuim € 25 tot € 30

Prijsvoorbeeld:
Stel: je wilt de spouwmuur isoleren. Een gemiddelde spouwmuur is 107 m². Dit komt neer op een prijs van gemiddeld €1.872,50 De beste spouwmuurisolatie is glaswol: dit heeft een isolatiewaarde van 0,034 W/m²K.

Wat kost dakisolatie?

Het isoleren van je dak kan op twee verschillende manieren:

 • Dakisolatie langs binnen: bij dakisolatie langs binnen wordt het isolatiemateriaal tussen de balken geplaatst en netjes afgewerkt met muurplaten. Bijkomend voordeel: bij deze manier van isoleren is geen breekwerk nodig, het is dus goedkoper. Afhankelijk van het type dak kost dakisolatie langs binnen gemiddeld €25,- tot €50,- per m².
 • Dakisolatie langs buiten: dakisolatie langs buiten is alleen mogelijk wanneer de complete dakbedekking wordt verwijderd. De totaalprijs is dus niet alleen afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, maar ook het soort dakbedekking. Dakisolatie langs buiten kost ongeveer tussen de €40,- tot €60,- per m², exclusief de kosten voor nieuwe dakbedekking. Meer prijsinformatie vind je op de pagina dakisolatie prijzen.

Een andere mogelijkheid is zoldervloerisolatie. Dit is een goede keuze wanneer je de zolder niet gebruikt en dus niet verwarmd hoeft te worden. Omdat warmte omhoog stijgt, voorkom je met zoldervloerisolatie dat de zolder ook opwarmt. Wanneer je zolder wel gebruikt, is dit dus niet de beste keuze. Zoldervloerisolatie kost gemiddeld €25,- tot €30,- per m². Met dakisolatie bespaar je al snel €600,- per jaar!

Dakisolatie prijzen 2024

Isolatiemethode Type dak Gemiddelde prijs per m²* (exclusief afwerking) Jaarlijkse besparing bij 50 m²
Dakisolatie langs binnen Plat dak €25,- tot €40,- €500,-
Hellend dak €20,- tot €50,- €400,-
Dakisolatie langs buiten Plat dak €45,- tot €60,- €550,-
Hellend dak €40,- tot €60,- €600,-
Zoldervloerisolatie n.v.t. €20,- tot €40,- €500,-

isolatie prijs per m2

Wat kost vloerisolatie?

Er zijn twee manieren om de vloer te isoleren:

 • Vloerisolatie langs boven: bij vloerisolatie langs boven wordt het isolatiemateriaal aan de bovenzijde van de vloer geplaatst. Hier wordt vervolgens de vloer overheen gelegd.
 • Vloerisolatie langs onder: het isoleren van de onderkant van de vloer is alleen mogelijk wanneer de kruipruimte hoger is dan 35 cm. Het isolatiemateriaal wordt tegen de onderkant van de vloer geplaatst.

Voor vloerisolatie langs zowel onder als boven betaal je tussen de €20,- tot €35,- per m². Dit is exclusief een nieuwe vloer en plinten wanneer je de bovenkant laat isoleren. Het zorgt voor een gemiddelde besparing van €200,- per jaar.

Vloerisolatie prijs 2024

Vloerisolatie methode Wanneer de beste keuze? Prijs per m2
Onderkant van de vloer Als de kruipruimte minimaal 35-50 centimeter hoog is €20– €35
Bovenkant van de vloer Als er geen kruipruimte is of als de kruipruimte te laag is om in te werken €20– €35

Prijsvoorbeeld:
Je gaat de vloer in de woonkamer isoleren. Je woonkamer is 30 m². Het beste isolatiemateriaal voor de vloer is PIR: dit heeft een isolatiewaarde tussen de 0,023 en 0,026 W/m²K. Vloerisolatie in een woonkamer van 30 m² kost €900,-.

Wat kost kruipruimte isolatie?

De meeste woningen hebben een kruipruimte, dit is de ruimte onder de vloer. Deze ruimte is perfect om te isoleren. Dit scheelt net als vloerisolatie, al snel 4 graden en zorgt dus voor meer wooncomfort. Het isoleren van de kruipruimte levert je ongeveer €200,- per jaar op en kost €20,- tot €50,- per m².

Prijs kruipruimte isolatie 2024

Materiaal kruipruimte isolatie Kosten per m²
EPS-parels of -chips € 20 à 30
Schelpenisolatie € 30 à 50

Wat kost gevelisolatie en binnenmuur isoleren?

Wil jij de staat van je gevel verbeteren en ook direct isoleren? Dat is een verstandig idee! Via de gevel ontsnapt veel warmte naar buiten en komt koude lucht eenvoudig naar binnen. Met gevelisolatie bespaar je al snel rond de €900,- per jaar op je energierekening!

Gevelisolatie wordt op twee manieren gedaan. Bij buiten gevelisolatie wordt het isolatiemateriaal tegen de gevel geplaatst wat vervolgens wordt afgewerkt met gevelbekleding. Gevelisolatie kost gemiddeld tussen de €40,- tot €60,- per m².

Het is ook mogelijk om de binnenmuur te isoleren. Dit wordt netjes afgewerkt met een voorzetwand. Je levert hierbij wel een klein stukje woonruimte in, maar wat je ervoor terug krijgt is de besparing op de energierekening. Houd rekening met kosten tussen de €40,- tot €50,- per m².

Kostprijs muur- en gevelisolatie: 2024

Soort isolatie Gemiddelde kosten
Gevelisolatie buitenmuur €40,- tot €60,- per m²
Gevelisolatie binnenmuur €40,- tot €50,- per m²

Kosten isolatieglas

Een andere manier van isoleren is het vervangen van je glazen door isolatieglas. Met isolatieglas bespaar je tussen de €140,- en €280,- per jaar. Afhankelijk van het soort isolatieglas kost het vervangen van de glazen tussen de €40,- tot €100,- per m².

isolatie prijzen

Wat kost isolatiemateriaal?

De prijs van isoleren hangt voor een groot deel af van het gekozen materiaal. De prijs van isolatiemateriaal hangt af van de isolatiewaarde. Dit wordt uitgedrukt in W/m²K. Hierbij geldt: hoe lager het getal, hoe beter de isolatiewaarde.

Het meest populaire isolatiemateriaal is PUR: hiervoor betaal je gemiddeld tussen €25,- en €30,- per m². PUR heeft een isolatiewaarde van 0,023 W/m²K. De goedkoopste optie is isoleren met glaswol of steenwol: je betaalt hiervoor ongeveer €15,- tot €20,- per m² voor een isolatiewaarde tussen de 0,032 en 0,040 W/m²K.

Isolatieplaten is het makkelijkst te plaatsen isolatiemateriaal. Isolatieplaten zijn opgebouwd uit verschillende materialen en hebben een isolatiewaarde tussen de 0,023 en 0,026 W/m²K. De gemiddelde prijs varieert tussen de 20,- tot €30,- per m².

Prijzen isolatiemateriaal 2024

Soort isolatiemateriaal Gemiddelde prijs per m² Isolatiewaarde in W/m²K
PUR-schuim €25,- tot €30,- 0,023 W/m²K
PIR €20,- tot €30,- 0,023 – 0,026 W/m²K
Glaswol €15,- tot €20,- 0,034 W/m²K
Steenwol €15,- tot €20,- 0,032 – 0,040 W/m²K
EPS-parels €20,- tot €25,- 0,034 W/m²K
XPS €30,- tot €40,- 0,032 – 0,035 W/m²K
Isolatieplaten €15,- tot €40,- 0,021 – 0,026 W/m²K

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Besparen op de isolatiekosten?

Vraag gratis offertes aan en vind een vakman bij jou uit de buurt!

Premies isolatie 2024

Mijn Verbouwpremie is een premie voor verschillende werken in en rond het huis. Ook een aantal isolatiewerken komen in aanmerking voor een mooie premie! De premie is onder andere aan te vragen voor dakisolatie, muur- en vloerisolatie en gevelisolatie. De premie bedraagt 35% tot 50% van het factuurbedrag, afhankelijk van je inkomen. Laat je isolatie plaatsen combineren met het verwijderen van asbest, dan verhoog je de premie nog eens met €8,- per m².

Handige tips om te besparen op de isolatie prijzen

Het isoleren van je woning levert je veel op, maar toch is het best wel een investering. Hieronder lees je handige tips om te besparen op de kosten!

 • Kies een lokaal bedrijf: ieder isolatiebedrijf rekent voorrijkosten. Hoewel dit klinkt als een laag bedrag, kan dit toch flink oplopen naarmate de afstand groter wordt. Bespaar eenvoudig op de totaalkosten door een bedrijf uit de buurt te kiezen. Sommige bedrijven rekenen helemaal geen voorrijkosten binnen een bepaalde straal.
 • Help zelf mee: bespaar eenvoudig op de arbeidskosten door zelf ook de handen uit de mouwen te steken. Bereid de ruimte waar geïsoleerd wordt goed voor: ruim alles netjes op en zorg dat de vakman er goed bij kan. Ben je zelf ook een beetje handig? Doe dan de afwerking zelf: plaats bijvoorbeeld zelf de vloer of een voorzetwand. Weet je niet zo goed waar je mee kunt helpen? Vraag dan de vakman om advies. Zo weet je ook zeker dat je niet in de weg loopt!
 • Kies voor goedkope materialen: de prijs voor isolatie is voor een groot deel afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal. Kies voor de meest gunstige optie: let hierbij op de prijs-kwaliteit verhouding en de isolatiewaarde. Dit heeft de meeste invloed op de totaalkost en de jaarlijkse besparing. Kies de meest gunstige optie in jouw situatie.
 • Zorg dat je aan de voorwaarden voor subsidie voldoet: de subsidie op isolatie is er niet voor niets: het maakt isoleren een stuk betaalbaarder voor iedereen. Lees je vooraf goed in en zorg dat je aan alle voorwaarden voldoet. Zo bespaar je flink op de kosten!
 • Vergelijk gratis offertes: door gratis offertes te vergelijken krijg je inzicht in de prijzen van verschillende isolatiebedrijven. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs!

isolatie kosten

Besparen op de prijs van isolatie? Gratis offertes vergelijken!

Het isoleren van je woning heeft vele voordelen: je bespaart op je energierekening en draagt bij aan een duurzame wereld. Er zijn verschillende manieren om te isoleren, van spouwmuurisolatie tot isolatieglas. Ben jij op zoek naar een isolatiebedrijf voor het isoleren van je woning?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis offertes van isolatiebedrijven bij jou uit de buurt. Vergelijk de offertes en bespaar zo tot wel 40% op de totaalkost. Geen zorgen: je aanvraag is geheel vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken