Spouwmuurisolatie materialen

De spouwmuur is de ruimte tussen uw binnen- en buitenmuur. De huizen werden na het jaar 1960 verplicht om een spouwmuur te hebben. De eerste woningen werden al in 1918 voorzien van een spouwmuur. Pas later werd deze ruimte voorzien van spouwmuurisolatie. In het jaar 1973 werden de eerste spouwmuren voorzien van isolatiemateriaal. Er zijn verschillende isolatiematerialen die in uw spouw gespoten kunnen worden, bijvoorbeeld EPS parels, PUR, PIR, steenwol, glaswol, enz. Al deze materialen zorgen voor een betere isolatiewaarde van uw woning. Er gaat minder warmte verlopen door uw buitenmuren heen. Veel effect, maar een kleine ingreep. Wat zijn dit voor soorten isolatiemateriaal en hoe goed isoleren ze uw woning? Daar gaan wij u meer over vertellen.

Gesiliconiseerde perlietkorrels

Perliet is een vulkanisch gesteente dat bestaat uit aluminiumoxide en siliciumoxide. Deze minerale grondstof wordt verwerkt tot kleine korrels. Tijdens de verhitting expanderen ze, waardoor ze hun isolerende eigenschappen krijgen. Daarnaast ontvangen ze ook een betere geluidsisolatie. Voordat het in de spouwmuur wordt gespoten, wordt het eerst bewerkt met een waterafstotend middel. Hierdoor is het materiaal waterafstotend, schimmelwerend, maar het is ook erg brandwerend. Het heeft ook een redelijk goede isolatiewaarde van HR+. Toch zijn er isolatiematerialen die beter isoleren dan de perlietkorrels. De gesiliconiseerde perlietkorrels kosten ongeveer €21,- per m².

Glaswol

Glaswol is een isolatiemateriaal dat bestaat uit verpulverd glas. Het wordt gemaakt van gerecycled glas en is een erg duurzaam product. De eigenschappen van glaswol is dat het erg goed isoleert, zowel warmte als geluid. Daarnaast is het waterafstotend en brandwerend. Het heeft een erg lange levensduur en zal na vele jaren nog steeds dezelfde isolatiewaarden hebben. Een nadeel van dit product is dat het voor irritatie kan zorgen op de huid en luchtwegen. Laat spouwmuurisolatie daarom altijd over aan een gespecialiseerd bedrijf. Zoals gezegd heeft glaswol een erg goede warmte-isolerende werking van HR++. De gemiddelde prijzen voor een spouwmuurisolatie met glaswol ligt rond de €7,50 per m².

Minerale wolvlokken

Dit is een mengsel tussen glas- en steenwol. Door deze twee varianten te mengen, krijg je het beste van beide materialen. Zo heeft het een erg goede warmte isolatie van HR++. Naast de warmte isolatie, heeft het ook een zeer goede geluidsisolatie waardoor u minder last hebt van het lawaai van buitenaf. Doordat het minerale producten zijn, heeft het een goede brandwering en gaat het erg lang mee. Een nadeel is dat er glaswol in zit en u daarom beschermende kleding aan moet tijdens het inspuiten. Wanneer het op uw handen komt of u ademt de stof in, dan kunt u irritatie klachten krijgen. Uw spouwmuur wordt voor €8,- per m² geïsoleerd met de minerale wolvlokken.

Polystreenkorrels (EPS)

EPS parels zijn gemaakt van 100% graniet en staat garant voor een goede isolatiewaarde die kan oplopen tot een 20% betere isolatie dan de meeste producten met een HR++ label. Doordat de polystreenkorrels erg slijtvast zijn en niet rotten, kunnen bedrijven een lange garantie periode geven die kan oplopen tot 15 jaar. Daarnaast doven de korrels vuur en wordt het vaak ingezet bij vochtbestrijding omdat het geen vocht opneemt. Dit is een erg gewild isolatiemateriaal. De prijzen voor spouwmuurisolatie met EPS parels liggen rond de €23,- per m².

Polyurethaanschuim (PUR)

Het mooie van PUR schuim is dat het naadloos aansluit aan oppervlakte waar u het op spuit. Het zal zich in alle kleine hoekjes en gaatjes hechten. Het is één van de duurste isolatiematerialen, maar het heeft wel de hoogste isolatie waarde. Doordat het een chemisch product is, is het verstandig om altijd samen te werken met een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Net als andere materialen heeft PUR schuim een lange levensduur. Wat echter wat minder is, is dat het een minder goede geluidsisolatie heeft en dat het redelijk brandwerend is. Andere isolatiematerialen scoren hier beter op. De prijzen voor PUR schuim liggen rond de €25,- per m².

Steenwol

Steenwol, ook wel rotswol genoemd, bestaat uit gesmolten gesteente dat is verwerkt tot vezels. Het is een natuurlijk isolatiemateriaal zonder chemische toevoegingen. Steenwol heeft net als glaswol meerdere isolatiewaarden, zo hebt u HR+ en HR++ varianten. Ten opzichte van PUR schuim, heeft steenwol wel een zeer goede brandveiligheid. Het is namelijk onbrandbaar en zal uw woning daarom ook goed kunnen beschermen. Naast de brandveiligheid kent steenwol ook een zeer goede geluidsisolatie, is het waterafstotend en zal het niet verouderen. Er zitten veel voordelen aan dit materiaal, het enige nadeel is dat het minder goed isoleert dan PUR schuim. Steenwol kost gemiddeld €8,- per m². Dit is aanzienlijk minder dan andere materialen.

Ureumformaldehydeschuim (UF)

Dit UF schuim is in het verleden veel gebruikt. Op de bouwplaats moet het schuim gemaakt worden en moet het de juiste samenstelling krijgen. Jammer genoeg is het maar beperkt houdbaar, zo kan het ook in uw spouwmuur afbreken. Wanneer het een schuim is van een minder goede kwaliteit, kan het zelfs voor een hogere vochtopname zorgen. Het heeft een redelijk goede isolatiewaarde, maar haalt de HR+ of HR++ niet. Net als PUR heeft het een minder goede brandwerendheid en laat de geluidsisolatie ook te wensen over. De kosten voor UF ligt rond de €15,- per m².