Natuurlijke isolatiematerialen

Een woning die niet geïsoleerd is, verliest veel warmte door de muren, vloer, gevel en het dak. Wilt u gaan besparen op uw energierekening, dan is het zaak om deze plekken goed te isoleren. Dit kan met veel verschillende soorten isolatiemateriaal. Tegenwoordig zijn er veel moderne soorten materiaal, die gemaakt zijn van verschillende chemische stoffen. Het beste voor het milieu is uw woning te isoleren met natuurlijke materialen. In sommige gevallen is dit veel voordeliger dan de meeste moderne isolatiematerialen. Voor u hebben wij de natuurlijke isolatiematerialen op een rijtje gezet met de voor- en nadelen erbij.

Stro

Het klinkt zeer ouderwets, maar het is een zeer goed isolatiemateriaal dat steeds populairder wordt. Daarnaast is het een afval product van de landbouw en is er dus in overvloed. Het hoeft niet bewerkt te worden voordat het kan worden gebruikt. Deze pure vorm van isolatie kent ook veel voordelen, het heeft namelijk goede isolerende en vochtregulerende eigenschappen. Doordat het niet bewerkt hoeft te worden en bijna direct van het land gebruikt kan worden, is het een goedkope variant. Met een prijs van rond de €7,- per m² is stro erg aantrekkelijk.

Papiervlokken

Gespecialiseerde bedrijven verwerken oude kranten tot vlokken en watten papier. Deze vlokken en watten kunnen in elke uithoek van de woning worden gespoten, zowel in het dak, muur of in de vloer. Nadat het op zijn plek gespoten is, hecht het goed aan elkaar waardoor er een zeer goede isolatiewaarde zal ontstaan. Het mooiste is dat dit papier wederom weer een functie krijgt. Nadat er van gerecycled papier een krant is gemaakt, zal ook deze krant weer worden gerecycled waardoor er minder bomen gekapt te hoeven worden. Dit isolatiemateriaal hebt u al vanaf €13,- per m².

Hennep

De hennep plant wordt voor veel doeleinden gebruikt, maar wordt ook gebruikt voor het maken van isolatiemateriaal. De harde schil en de vezels van deze plant zijn ideaal voor het maken van isolatie. De schil en de vezels worden verwerkt tot rollen of platen isolatie. Het kent een gemiddelde isolatiewaarde en springt er niet bovenuit. Doordat de hennepplant heel snel groeien en kunnen worden verbouwd zonder mest of bestrijdingsmiddelen is het verwerkingsproces 100% natuurlijk. Dit materiaal hebt u voor een €16,- per m².

Vlaswol

Vlaswol is een erg sterk en super licht materiaal. Deze wol wordt gemaakt van korte vlasvezels die samen worden gebonden. Vervolgens worden ze behandeld met stoffen die het materiaal schimmelbestendig en brandvertragende eigenschappen meegeeft. Alles van het vlas wordt gebruikt, er wordt niets weggedaan. Het mooie van dit materiaal is dat weer gerepareerd kan worden als het kapot is gegaan. Vlaswol wordt voor alle isolatie klussen gebruikt en heeft een goede isolatiewaarde. Voor een gemiddelde prijs van €14,- per m² hebt u vlaswol isolatie.

Metisse

Metisse is een naam dat gegeven wordt aan isolatiemateriaal dat gemaakt is van oude kleding. Het heeft een uitstekende vochtregeling en slaat heel goed warmte op. Dit heeft als voordeel dat het in de zomer lekker koel blijft in de zomer. Dit materiaal is te verkrijgen in platen en is daarom alleen te verwerken als dak- en gevelisolatie voor de binnenzijde van de spouwmuur. De platen zijn te verkrijgen vanaf €15,- per m².

Schapenwol

Schapenwol is een uitstekend isolatiemateriaal en heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Wol zal voor alle seizoenen een goed isolatiemateriaal zijn. Daarnaast heeft wol een uitstekende vochtregeling. De wol zorgt er namelijk voor dat een schaap warm blijft, zelfs als het nat is. Het isoleert net zo goed in natte als in droge conditie, dit is erg uniek. Het is een 100% natuurlijk materiaal dat zeer goed isoleert en nog te recyclen is. Schapenwol is iets duurder dan het andere materiaal, maar kent echter veel voordelen. Het is te verkrijgen vanaf een prijs van €20,- per m².

Houtvezel

Houtvezelisolatie is een combinatie van houtvezels of zaagsel dat wordt vermengd met een mineraal bindmiddel. Dit wordt samengeperst tot een goed isolerende en erg lichte houtwolplaat. Omdat het gemaakt is van zaagafval is het op een natuurlijke manier gemaakt. Het zijn erg sterke platen die doorgaans voor het isoleren van uw vloer, gevel en uw dak worden gebruikt. Het is een erg goed isolerend product en is vanaf een prijs van €20,- per m² te verkrijgen.

Schelpen

Schelpen die uit de zee worden gewonnen, zijn ideaal voor uw kruipruimte. Doordat veel huizen in Nederland laag liggen, hebben veel mensen last van vocht in de kruipruimte. Met schelpen kunt u dit probleem oplossen, want schelpen creëren namelijk een stilstaande lucht die geen vocht meer doorlaten. Op deze manier is er een betere vochtregeling in uw woning. De prijzen beginnen bij de €25,- per m2, maar de dikte van de laag schelpen is belangrijk. Hoe dikker de laag, hoe beter de isolerende werking is. De minimale laag is 25 centimeter.

Kurk

Kurk is één van de duurste isolatiematerialen, maar bezit goede isolatiewaarden. Een erg goede eigenschap is dat het materiaal door de jaren heen bijna niet in isolatiewaarde afnemen. Kurk is zo duur omdat het een milieuvriendelijk en zeer duurzaam product is. Het kurk wordt van de schors van de kurkeik gehaald, dit gebeurt eens in de 10 jaar. Nadat de boom geschild is, wordt het verwerkt tot rollen of platen isolatie. Het schillen van de kurkeik is een natuurlijk proces en is niet nadelig voor de boom, deze wordt geschild tot dat hij 150 jaar oud is. Het is geschikt voor platte daken en voor vloeren. Het kan zelfs in keukens en badkamers geplaatst worden doordat het erg vochtbestendig is. Hierdoor is het ideaal tegen vochtproblemen. De kurken isolatieplaten zijn vanaf €30,- per m² te verkrijgen.