Oorzaak vochtproblemen

Veel huishoudens hebben wel eens last van vochtproblemen in de woning. Vooral de oudere woningen die niet goed zijn geïsoleerd hebben hier last van. Hoe herkent u vochtproblemen? En wat kunt u hieraan doen? Uw isolatiespecialist legt uit.

Vlekken en plekken met vocht

Als er langere tijd al meer vocht in uw woning aanwezig is dan goed is, ontstaan er mogelijk achter kasten en meubels vochtige plekken. Ook achter gordijnen kan dit ontstaan. Vele huishoudens hebben te maken met vochtplekken en het lijkt op het eerste gezicht onschuldig. Maar uw gezondheid wordt toch aangetast. Zorg voor een goede ventilatie om dit probleem te beperken.

Condens op ramen

Tijdens het koken komt een beslagen raam voor. Dikwijls gaat dit snel weer weg. Wanneer de luchtvochtigheid permanent te hoog is, gaat dit probleem niet weg. In de winter komt dit vaak voor omdat het dan aangenaam warm in uw onderkomen is. Een koud vlak krijgt op deze manier condensatie.

Dieren

Zilvervisjes en pissebedden wonen graag in een vochtige woning. Achter de plinten, onder uw vloerbedekking en onderin het aanrechtkastje bevinden zich allemaal vochtige ruimtes. Het is op dit soort vochtige delen van uw huis dat u deze diertjes vindt. Zij geven u een teken dat u last hebt van vochtigheid en mogelijk één of meer problemen.

Schimmelgroei

In vochtige panden kunnen schimmels overal ontstaan. Van uw schoenen tot op kasten en tegen natte en vochtige muren. Maar denk ook maar eens aan achter de gordijnen of op meubels. Het is erg ongezond om schimmels in huis te hebben en daarnaast oogt het vies. Schimmelgroei zorgt voor een nare muffige lucht. En is niet meteen iets wat u gelijk als oorzaak van problemen met vocht zou aanzien.

Uitslag van zout

Dit is herkenbaar als een probleem met vocht. Qua uiterlijk lijkt het vaak op een schimmel. Optrekkende vochtigheid bevat naast water diverse zouten zoals sulfaten, chloriden en nitraten.

Stucwerk en behang laat los/is aangetast

Vochtigheid tast het stucwerk aan indien de muren of uw woning te vochtig zijn. Het kan voorkomen dat het er zelfs af valt. Dit soort schade is typisch voor een probleem met vocht. Ook behang laat gemakkelijk los bij een te hoge luchtvochtigheid.[/one_half] [one_half_last]

Kruipruimtes met water

Er zijn allerlei plekken in Nederland waar men te maken heeft met een grondwaterstand die hoog is. Als er veel regen valt binnen een kort tijdsbestek komt er mogelijk water in uw kruipruimte te staan. Vervolgens Krijgt is u te maken met vloerbakken die rotten, muffige lucht optrekkende vochtigheid enzovoorts.

Water in uw kelder

Op een wat oudere kelder, die vaak gemetseld is, kan op een gegeven moment een zwakke plek ontstaan doordat de waterdruk de hele tijd hoog is . Dit tast voegen en stenen aan waardoor water er doorheen kan stromen. Een scheur ontstaat meestal doordat het zware verkeer dat bij u door de wijk rijdt is toegenomen. of bij. Water komt ook in een net opgeleverde kelder te staan omdat de vloer te dun is of door de afsluiting wand/vloer(kimnaad). Grindnesten in uw muur zorgen hiervoor.