Muurisolatie
Warmte ontsnapt door uw dak uit uw woning. Tot wel 30% van de energie verdwijnt op deze manier als u geen isolatie heeft. Dakisolatie aanbrengen is dus een goed begin. Buitenmuren zijn daarnaast ook echte boosdoeners, als u een vrijstaand huis heeft verdwijnt hierdoor 20% van de warmte. U bespaart een flink bedrag als u uw muren isoleert.
Muurisolatie door een spouw
Om uw buitenmuren te isoleren kunt u de spouwmuur opvullen, de spouw dient in dat geval 3 centimeter breed te zijn. Het is daarnaast van belang dat de buitenmuur én de binnenmuur niet nat zijn. De muren moeten droog zijn, zo voorkomt u dat u vochtproblemen krijgt. Als de buitenmuur van uw woning is geverfd zal deze weinig lucht doorlaten, in dit geval wordt niet vaak voor muurisolatie gekozen. Het isolatiemateriaal dat ingespoten wordt is daarna niet meer te verwijderen. Laat het opvullen over aan een ervaren professional.
Muurisolatie via de buitenzijde
Als u geen spouw heeft of de spouwmuur liever niet opvult, isoleer dan de buitenmuur via de buitenkant. Het aanzicht van uw huis veranderd na de renovatie en dit is soms niet toegestaan. Vaak moet u hierdoor eerst een vergunning aanvragen. Het plaatsen van muurisolatie dient heel nauwkeurig uitgevoerd te worden. De isolatie moet genoeg dikte hebben en zal uw vrijstaande onderkomen in z’n geheel omsluiten. De voordelen hiervan zijn dat de binnenmuren de warmte langzaam opnemen en afgeven en dat koudebruggen niet meer zullen overblijven. Plaats een dergelijke isolatie tussen regelwerk van metaal of hout. Het kan ook direct op een muur geplaatst worden. Hierop komt vervolgens een sierpleister, afwerkingslaag of iets dergelijks. Ga voordat u begint na of de raamdorpels en dakoversteek genoeg uitsteken. Als dit niet het geval is, pas dit dan van te voren aan.
Terugverdientijd
De terugverdientijd is bij muurisolatie kort. U bespaart veel op elektra, stookolie of gas en creëert daarnaast meer woongenot. Ruimtes zijn sneller naar de juiste temperatuur te verwarmen en koelen niet snel af. In de zomer blijft het juist langer koel. Neem contact op met de isolatiespecialist bij u uit de buurt!
Muurisolatie via de binnenzijde
Isoleer via de binnenkant indien u de mogelijkheid niet hebt om via de buitenzijde te isoleren. Plaats hierbij aan de warme (binnen)kant van de isolatie een vochtscherm. In bepaalde gevallen kleeft dit aan het isolatiemateriaal, tape in dat geval de verbindingen. U wint hier veel warmte mee, maar er zijn nadelen aan verbonden. Een ouder pand zal vele koudebruggen behouden. Koudebruggen hebben geen isolatie en u loopt het risico dat de binnenlucht die vochtig is op deze plek condenseert met vochtproblemen en schimmelvorming als gevolg. Een ander nadelig gevolg is dat u veel ruimte moet inleveren relatief gezien. Stelt u zich eens voor, u isoleert een buitenmuur van 10 centimeter PIR en voor de afwerking gebruikt u binnenpleister. U zult al snel ten minste 12 centimeters aan ruimte verliezen. Als u gebruik maakt van een materie waarvan de isolatiecoëfficiënt niet hoog is zoals rotswol, cellulose of glas, moet u meer ruimte inleveren of de isolatie zal slecht worden aangebracht. Pas ook alle stopcontacten en schakelaars aan de nieuwe dikte van de muur.